Poradnik - jak otworzyć własny hostel?

W dobie coraz popularniejszych podróży niskobudżetowych oraz wymiany zagranicznej studentów, dobrym pomysłem na biznes może być własny hostel. Z pewnością przedsięwzięcie takie okaże się zyskowne w atrakcyjnych turystycznie lokalizacjach oraz dużych ośrodkach uniwersyteckich. Hostel to forma czasowego zakwaterowania, chętnie wybierana przez młodzież oraz osoby o niższym statusie materialnym. Czym jest hostel i jak go otworzyć?

Co to jest hostel?

Hostel to miejsce noclegowe, o standardzie zdecydowanie niższym niż hotele. Z tego względu, placówka tego typu nie może używać nazwy „hotel” lub „motel”. Tym co różni hostel od hotelu, poza poziomem świadczonych usług, są wieloosobowe pokoje, często wyposażone w łóżka piętrowe oraz strefy współdzielone, takie jak łazienka, kuchnia, jadalnia. Charakterystyczne dla hosteli jest także to, że klient nie płaci za miejsce w pokoju, ale za nocleg. Do wyboru ma tutaj sale wieloosobowe, zwykle z 3-12 łóżkami, przy czym zasadą jest, że im większy pokój, tym niższa cena za nocleg. Niektóre hostele oferują także pokoje 1-, 2-, lub 3-osobowe, wyposażone w osobną łazienkę. Cena za nocleg w takim pokoju jest odpowiednio wyższa. Niezbędnym elementem każdego hostelu są ogólnodostępne kuchnie, wyposażone w naczynia i sprzęty do gotowania oraz inne przydatne pomieszczenia, takie jak pralnie, czy suszarnie.

Poradnik - jak otworzyć własny hostel?Wymagania formalne niezbędne do otwarcia hostelu

Zgodnie z zapisami Ustawy o usługach turystycznych, hostele zalicza się do obiektów nieskategoryzowanych, świadczących usługi noclegowe. Oznacza to, że wymogi formalnoprawne dotyczące otwarcia i prowadzenia hostelu są zdecydowanie mniej rygorystyczne, niż w przypadku obiektów hotelowych. Dostęp do takiej formy prowadzenia działalności gospodarczej nie jest reglamentowany, nie wymaga koncesji ani pozwoleń. Jednakże, nie jest to równoznaczne z brakiem jakichkolwiek wymagań. Hostele muszą spełniać normy sanitarne, przeciwpożarowe oraz wynikające z prawa budowlanego. Dodatkowo, obowiązują je minimalne wymogi dotyczące wyposażenia, o których mowa w art. 45 Ustawy oraz w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie. Dotyczy to następujących kwestii:

  • ogrzewanie (miesiące X-IV, minimalna temperatura 18 °C),
  • stały dostęp do zimnej wody, a do ciepłej przez minimum 2 godziny rano i wieczorem,
  • powierzchnia pokoi nie mniejsza niż 2,5 m2 na osobę (przy łóżkach piętrowych 1,5 m2),
  • wyposażenie sal sypialnych w łóżka o minimalnych wymiarach 80 x 190 cm, zamykane szafki oddzielnie dla każdej osoby, stół, krzesła, lustro, wieszaki na wierzchnią odzież, oświetlenie, 
  • węzły higieniczno-sanitarne wyposażone w wannę lub natrysk, umywalkę, WC.

Lokalizacja hostelu

Przed otwarciem hostelu warto się zastanowić nad jego usytuowaniem. Ważne aby budynek spełniał wymogi prawne, jak również znajdował się w atrakcyjnym miejscu. Dobrymi lokalizacjami są zabytkowe centra turystyczne, okolice uczelni wyższych, pobliża dworców kolejowych i budów korzystających z zamiejscowych robotników.

Rejestracja działalności

Pierwszym etapem przed oddaniem hostelu do użytkowania jest zarejestrowanie działalności gospodarczej w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG). Trzeba to zrobić we właściwym miejscowo urzędzie gminy lub miasta.

Kody PKD

Do prowadzenia hosteli przypisane są następujące kody PKD:

  • 55.20.Z – obiekty noclegowe, turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania,
  • 55.90.Z – pozostałe zakwaterowanie w pojedynczych lub wspólnych pokojach.

Poza rejestracją działalności, trzeba pamiętać o prowadzeniu ewidencji w formie kartoteki obiektu, w której należy określić charakter usług (stały lub sezonowy) oraz liczbę miejsc noclegowych.

Zakup wyposażenia i reklama obiektu

Po dopełnieniu formalności związanych z rejestracją działalności, można przystąpić do wyposażania sal noclegowych i miejsc wspólnego użytkowania. Standard wyposażenia może być skromny, jednak mieścić się w opisanych wyżej normach. Podstawowymi zakupami jakie trzeba dokonać są łóżka pojedyncze lub piętrowe, zamykane szafki, stoły, krzesła lub taborety. Nie należy zapominać o sprzętach do kuchni. Osoby korzystające z usług hostelu powinny mieć możliwość przygotowania lub odgrzania posiłków. Niezbędnym wyposażeniem kuchni jest więc kuchenka gazowa lub elektryczna, mikrofalówka, lodówka, naczynia kuchenne, czajnik. Niektóre hostele oferują opcję noclegu z wyżywieniem lub przynajmniej śniadaniem, tak więc przyda się jadalnia. Goście hostelu powinni mieć zapewnioną możliwość wyprania i wyprasowania ubrań, dlatego pożądanym pomieszczeniem jest pralnia, wyposażona w pralkę, deskę do prasowania i żelazko. Poza zaspokojeniem podstawowych potrzeb, korzystający z hosteli oczekują również rozrywek, takich jak sala z TV oraz dostęp do Wi-Fi. Prowadzenie hostelu warto zacząć od reklamy skierowanej do docelowej grupy klientów. Można to zrobić na przykład zamieszczając ogłoszenie na terenie uczelni wyższej lub korzystając z popularnych internetowych serwisów noclegowych.