Jak zaplanować świąteczne menu?

Jak zaplanować świąteczne menu? Dużą część świątecznych wydatków przeznacza się na jedzenie. Już samo przygotowanie kolacji wigilijnej składającej się z 12 różnych dań to nie lada wyzwanie. Pierwszego i drugiego dnia świąt trzeba jeszcze czymś obdarować gości. Ułożenie odpowiedniego menu i przygotowanie potraw, zwłaszcza dla dużej rodziny, to coś, co należy dokładnie zaplanować.

Najpierw pomyśl o swoim budżecie. Następnie oblicz, ilu będziesz mieć gości i sporządź listę wszystkich potraw, które będziesz serwować. Spróbuj oszacować, ile każdego dania trzeba ugotować na osobę (np. dwa krążki karpia, 5 pierogów itp.). Na wszelki wypadek, jeśli ktoś ma szczególnie duży apetyt, weź 3-4 dodatkowe porcje. Nie myśl o tym jak o rozdawaniu jedzenia gościom – najważniejsze jest, aby nie przesadzić. Niestety, wszyscy mamy tendencję do przesadzania na wakacjach, co prowadzi do marnowania żywności, które chcemy ograniczyć.

Jak zaplanować świąteczne menu?
Jak zaplanować świąteczne menu?

Aby uniknąć stania przy garnku w dni i noce poprzedzające Boże Narodzenie, niektóre potrawy można przygotować nawet 2-3 tygodnie wcześniej i zamrozić – na przykład pierogi barszczowe i knedle. Satysfakcjonujące jest również rozmawianie i dzielenie się pracą z bliskimi. Nie musisz wszystkiego przygotowywać sam. Umów się z rodziną, aby każdy przygotował więcej swojego popisowego dania i przyniósł je na wspólną kolację. Goście czują się chciani i zaszczyceni, a Ty nie musisz zajmować się wszystkim sama. Zdecyduj z wyprzedzeniem, kto co przyniesie.

Gdy już wiesz, jakie potrawy i w jakich ilościach musisz przygotować, zapisz na kartce wszystkie składniki, których będziesz potrzebować. Z taką listą można iść na zakupy. Zaznacz, co już włożyłeś do koszyka, wtedy nigdy nie możesz się pomylić i niczego nie zapomnisz.

Pamiętaj, że dania, które chcesz podać, ale nie możesz ich przygotować lub nie masz na nie czasu, możesz zamówić w cateringu i zebrać gotowe przed świętami. Niektóre kobiety obwiniały się za brak zaradności i żałowały tego, decydując się na takie rozwiązanie. Zupełnie niepotrzebnie, bo w świętach chodzi o rodzinę i wspólny czas, a nie o własne umiejętności kulinarne. Dlatego nie wahaj się szukać profesjonalnej pomocy w tym zakresie.