Na co wpływa witamina D

Witamina D jest to jedna z najważniejszych witamin, która pełni ważną rolę w organizmie każdego człowieka. Podawanie tej witaminy jest zalecane już od najmłodszych lat, a więc również dzieciom w wieku niemowlęcym. Dzieje się tak, ponieważ jest ona odpowiedzialna przede wszystkim za: pobudzanie procesu wchłaniania wapnia oraz fosforu, jak również rozwój i wzmocnienie układu kostnego.

Na co wpływa witamina DD3 witamina

Wit D3 charakteryzuje się przede wszystkim tym, że w początkowym stadium była ona określana nazwą witaminy A. Wpływ na takie zjawisko miało w szczególności to, iż w vit d3 zaobserwowano odpowiednio wysokie niwelowanie ryzyka powstawania osteoporozy oraz krzywicy, ale również przyczynianie się do leczenia tych schorzeń. Inną cechą charakterystyczną dla witaminy D3 jest także to, że nie rozpuszcza się ona w wodzie. Natomiast, podobnie jak witamina A i witamina K jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Wykazuje również odpowiednio wysoką odporność na oddziaływanie wysokiej temperatury oraz nie wykazuje cech rozpadowych podczas długotrwałego przechowywania. Co ciekawe – witamina ta odpowiada za utrzymanie szczupłej sylwetki, dobre funkcjonowanie mięśnia sercowego oraz poprawę układu krążenia. Najlepsza wit d3 w obecnej chwili, którą można zakupić jest Vigantol. Lek ten oprócz przyczyniania się do odpowiedniego rozwoju i wzmocnienia kości, przyczynia się również do funkcjonowania układu krążenia oraz mięśnia sercowego. Oprócz tego należy także zaznaczyć, że stosowanie tego leku w dużej mierze odpowiada też za: uregulowanie gospodarki wapniowo-fosforowej, hamowanie wydzielania się parathormonu z przytarczyc, jak również aktywację metabolitów w organizmie człowieka. Vigantol występuje w formie płynnej, a więc wchłanianie tego leku następuje do krwi w jelicie cienkim, a cały proces wchłaniania się go do organizmu jest uwarunkowany poprzez swoiste białka oraz żółć. Istotną informacją jest także to, że lek ten o wiele lepiej wchłania się, gdy w organizmie odpowiednia ilość tłuszczów. Gorsze wchłanianie może nastąpić w sytuacji występowania różnorodnych chorób wątroby oraz chorób związanych z drogami żółciowymi. Inną, wysokiej jakość witaminą D3 jest lek występujący pod nazwą Devikap. Devikap charakteryzuje się tym, że występuje w formie kapsułek. Zaleca się, aby kapsułki były stosowane przez osoby powyżej 11. roku życia. Natomiast należy zaznaczyć, iż stosowanie tego leku nie jest zalecane w przypadku osób, które borykają się z problemem występowania kamicy nerkowej, ciężkiej niewydolności nerek, zwapnienia nerek, nadwrażliwości na jakikolwiek składnik preparatu, hiperkalcemii, jak również sarkoidozy. 

Witamina D krople

Krople witamina D są produkowane przez różnych producentów. W związku z tym bardzo łatwo jest je uzyskać. Taka konsystencja tej witaminy jest w szczególności polecana w stosunku do niemowląt, ponieważ w znaczący sposób ułatwia aplikację. Jednym z najpopularniejszych witamin D w postaci kropel jest Vigantoletten. Jest to lek, który charakteryzuje się w szczególności tym, że jest dostępny bez recepty i może być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Jeżeli chodzi o zalecaną formę spożycia to producent zaleca, aby nie przekraczać jednej kropli w ciągu dnia. Ważną informacją jest również to, iż mimo tego, że lek ten można zakupić bez recepty to zaleca się, aby jego stosowanie odbywało się pod ścisłą kontrolą lekarza. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest przede wszystkim występowanie zwapnienia nerek, jak również borykanie się z problemem kamicy nerkowej. 

Jakie są naturalne źródła występowania witaminy D?

Do naturalnych źródeł występowania witaminy D można w szczególności zaliczyć: śledzie, sardynki oraz łososie. Otóż, jak wskazują badania przeprowadzone przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych – w łososiu atlantyckim występuje aż 526 IU witaminy D. Jeżeli chodzi o śledzie to w nich znajduje się około 216 IU witaminy D. Z kolei spożywając sardynki możemy dostarczyć organizmowi aż 268 IU witaminy D. Dzieje się tak, ponieważ powyżej wymienione ryby zawierają w swoim składzie odpowiednio wysoką ilość tłuszczów nasyconych, które są niezwykle ważne w odpowiednim funkcjonowaniu naszego organizmu. Należy również zaznaczyć, iż dobrym źródłem przyswajania witaminy D są również makrele oraz halibuty – zarówno te świeże, jak i marynowane. Z kolei, spożycie jednej łyżeczki tłuszczu z wątroby dorsza może dostarczyć naszemu organizmowi aż 448 IU witaminy D. Innym naturalnym źródłem witaminy D są grzyby, a w szczególności grzyby shitake, pieprzniki jadalne, a także pieczarki i kurki. 

Podusmowanie

Zaleca się, aby przyjmowanie witaminy D dokonywało się już od najmłodszych lat, a nawet pierwszych dni życia. Witamina D3 odpowiada za dobre funkcjonowanie kilku znaczących aspektów organizmu człowieka, a można do nich zakwalifikować przede wszystkim: układ kostny, układ mięśniowy, układ nerwowy, układ odpornościowy, jak również układ krążenia. Oprócz tego, witamina D3 przyczynia się do metabolizmu w wielu tkankach.